Sunday, January 25, 2015

Masih Mencintainya 1

                Aku mula mengenalinya sejak aku berusia 11 tahun.Aku kagum melihat dia membantu keluarganya berniaga selepas pulang sekolah.Kegigihan seorang remaja itulah membuatkan aku jatuh cinta dalam diam.Aku mencintainya walaupun dia tak pernah tahu perasaan sebenar aku dekat dia.Tapi demi menjaga hati kawan baik aku,aku bukukan sahaja perasaan tersebut dalam hati kecilku.Sebenarnya,dia dan kawan baikku dah ada hubungan khusus iaitu couple.Jadi,aku tak naklah menjadi penganggu.Aku cuba anggap dia macam kawan aku yang lain bila dia di depanku.
             
                Pabila malam aku selalu mengimpikan dia sebagai hero dalam setiap mimpiku. Sememangnya perit untuk melihat dia bersama-sama kawan baikku sendiri.Terus terang aku katakan aku mahu dia tahu inilah wanita yang setia mencintai dalam diam tapi apa boleh buat.Aku lebih sayangkan kawan baikku dan aku tak nak disebabkan perasaan aku ni,mematahkan hatinya dan memusnahkan persahabatan kami.

               Dia seorang yang sangat baik dengan aku....Baik sebagai kawan sahaja.Aku tahu aku tak boleh mengharapkan balasan perasaanku ni.Tak adillah dalam hukum cinta kalau seseorang itu perlu membalas perasaan suka pemilik rasa suka itu....Tapi kenapalah hatiku meronta-ronta pada saat yang tidak tepat ni...Aku faham cinta itu fitrah manusia tapi melayan perasaan cinta bukan fitrah namanya..Aku anggap ini sebagai satu ujian untuk aku supaya aku lebih dekat-Nya,kekasih yang abadi daripada aku memikirkan tentang lelaki yang belum tentu menjadi imam aku..

               Aku selalu mendoakanmu agar kau bahagia di sisinya walaupun perit untuk aku terima.
*Cerita ini cuma REKAAN semata-mata.....Tak ada kena mengena pun dengan aku..lagi satu ni bukan ayat copy paste....ilham yang dikurniakan Allah SWT.


Thursday, July 10, 2014

Bersatu teguh bercerai roboh

Kita digemparkan dengan kisah pilu saudara Islam kita yang menderita akibat perbuatan yang tidak rasional.Kesannya yang lebih menyedihkan insan kecil yang tidak berdosa atau masih lagi belum mumaiyiz pula menjadi korban. Apa yang akan kita rasa kalau salah seorang orang yang kita paling sayang hilang meninggalakan kita di dunia?Perasaan seorang ibu melihat anaknya dalam kesakitan?Perasaan seorang anak kecil yang masih kebingungan melihat ibunya menderita?Perasaan seorang suami melihat isterinya dizalimi dan disakiti sedangkan suami itu sendiri tak pernah menyakiti isterinya?Banyak persoalan kan?

Kenapa sampai sekarang mereka di sana tak pernah aman dan tenteram .kita  mesti selidik kelemahan yang terdapat pada pihak lawan.Kita sebagai orang biasa yang sememangnya tidak mempunyai kuasa tidak mempunyai kemampuan.Tetapi jika kita mempunyai kuasa,kita mampu mengubahnya.Kuasa yang saya maksudkan ialah :\

1-ilmu
Ilmu bukan hanya untuk nak bekerja atau capai cita-cita .Tetapi ilmu yang hakiki sebenarnya ilmu yang membawa manfaat bukan sahaja kepada diri malah kepada seluruh umat Nabi Muhammad SAW.Sebenarnya,Allah amanahkan kita untuk berusaha mencari ilmu di dunia,oleh sebab itulah Allah pinjamkan dunia sementara buat kita.Hidup ini umpama puzzle.Kita sendiri mestilah berusaha melengkapkan ruang-ruang kosong tersebut barulah kita dapat tahu apa isi hendak disampaikan.

2-semangat
 Umat Islam haruslah mempunyai semangat yang kuat untuk mempertahankan agama.Semangat yang kuat boleh dipupuk dengan meletakkan niat sebagai asas yang kukuh.Niat tersebut mestilah hanya kepada ALLAH SAW.InsyaAllah,Allah akan memberikan kekuatan semangat itu kepada orang yang bersungguh-sungguh.



3-peluang
Bijak mengambil peluang adalah ciri-ciri yang perlu ada pada seorang umat islam.Jadi,umat Islam perlu bijak menguasai bidang-bidang tertentu agar Islam menjadi kuat.Sebagai contohnya,bidang pentadbiran- kita dapat menyelitkan unsur-unsur Islam di samping mempertahankan hak orang Islam.

4-kepimpinan
Semua manusia adalah khalifah di bumi.Ciri-ciri kepimpinan mestilah sesuai dan contoh pemimpin terbaik ialah Rasullah SAW.Pemimpin mestilah bijak berpidato untuk menyangkal hujah orang lain dan adil terhadap rakyaknya.

5-ketenteraan
Sistem ketenteraan mestilah moden dan sistematik. Kaji dahulu sistem ketenteraan yang kuat di negeri lain dan cuba selitkan dalam sistem tesebut.Tentera tersebut mestilah mempunyai semangat patriotik yang tebal untuk negara.

6-doa
kekuatan umat Islam bergantung kepada Allah.Kita mestilah meminta pertolonganNya dan Allah Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.Allah pencipta dunia dan boleh mengubah sesuatu dengan sekelip mata.Bukan silap mata.

7-bersatu
bersatu penting dan banyak manfaatnya.Bersatu dapat mengumpul kekuatan yang luar biasa dengan izin Allah.Kalau kita capai kata sepakat kita dapat bekerja dengan mudah.

Thursday, May 15, 2014

Boleh Percaya ke tak?

Aku rasa  perempuan ni jenis senang nak makan rayu termasuk akulah tu.Aku tak tau nak cakap apa kalau seseorang tu sedang menanti seseorang biarpun dia tak pernah pasti cintanya dibalas.Aku bukanlah nak salah sesiapa tapi aku cuma nak kongsi pengalaman.Aku ni sudah rasa pahit dan pedih hati ni dalam percintaan tapi taklah seteruk mana pun.Cuma sikit dan tahap ciput ja pengalaman tu.

Okay,situasi ni macam mana ada seorang lelaki ni hantar sms kat kita kata dia nak kawan dengan kita.
-nak kawan boleh,berkenalanlah dengan dia
-sembang-sembang
-kongsi cerita masing-masing,masalah

tapi hubungan mereka ni semakin rapat sampai perempuan ni pernah tersuka,terjatuh,tercinta,terminat.
Selalunya perempuan akan minat seseorang dengan cepat.Walaupun tak semua perempuan macam tu,tapi ada jugak yang lambat nak rasa,mungkin dia tengah loading kot.
Then,lelaki ni minta nak couple......Apa jadi kat perempuan ni.......semakin sukalah kat lelaki tu.Terus terima and hari-hari yang dilalui sangat indah.Bangun tidur,ada orang ucap good moorning,tengah hari,you makan ke belum dan malam,good night and have a nice dream.Seronok kan.

Tiba-tiba tiga bulan telah berlalu ......
tiada berita pun dari lelaki itu.Perempuan tersebut mula merindui kekasihnya.Dia menghantar macam-macam mesej dan meniliti mesej terdahulu dengan kekasihnya.Tetapi,masih tiada respon dari lelaki tersebut.Semakin risau dan bertambah rindu perempuan itu kepadanya.

Setahun kemudian,
Perempuan tersebut pergi membeli belah dengan kawan-kawan.Dan dia ternampak lelaki yang familiar sedang berjalan dan berpegang tangan dengan perempuan lain.Perempuan tu cuba untuk melihat dengan lebih dekat untuk mendapatkan kepastian.Rupa-rupanya,betullah kekasihnya.

Bagai kaca yang menghempas lantai.aku tak pasti betul ke tak peribahsa tu.perempuan terus minta break dari lelaki tersebut.Lelaki itu dengan senangnya mahu melepaskan perempuan tersebut.Ikrar janji taat setia telah dinodai dan perempuan beredar dengan hatinya yang patah seribu.

Beberapa hari selepas itu,
lelaki tersebut cuba untuk mendapatkannya kembali.Dia menggunakan pujuk rayu untuk mencairkan hati perempuan itu.Sejambak bunga hadir di hadapan rumah perempuan tersebut setiap pagi.Perempuan mula untuk memaafkan lelaki tersebut dan mereka kembali menjadi pasangan kekasih seperti dahulu.

Dan lelaki tersebut melakukan perkara yang sama kepada perempuan itu.Alangkah sedihnya menjadi mangsa permainan hati.Hati perempuan tersebut luka berkali-kali menyebabkan dia fobia untuk percaya dengan lelaki.


Natijahnya,kawan hawa please jangan bagi 100% kepercayaan kepada kaum adam sangat-sangat.Mungkin ada yang sangat  setia tapi mugkin ada yang mengambil kesempatan terhadap anda.Luka berkali-kali adalah luka yang paling parah untuk hati dan sangat susah untuk mengubatinya.Anda harus percaya Love is Come And Bye.Maknanya,sangat susah nak cari cinta sejati.Jika anda baru putus,cuba fikir kenapa Allah tunjukkan dekat anda tentang perangai bekas kekasih anda awal-awal,sebelum anda berkahwin dengannya.Allah sayangkan anda lebih daripada lelaki 'itu' menyayangi anda.Jadi kena kuat dalam hidup.







Wednesday, May 7, 2014

What I want..........

Apa yang sering menganggu kita tiap2 hari dan kita x pernah tahu pasal tu.Sebenarnya kemahuan dan keinginan kita yang menghantui kita.Apa hantu?Hei,Kau ni janganlah mengusik aku.Dahlah duduk sorang2 ni.Ok,ok.Ni serious nah.Cakap pasal hantu?Wei,dia ni mula dah?Kau nak makan nasi ka nak makan penumbuk.Dua-dua aku x nak.Aku nak ayam.Ish,seriuslah.Ermm....

Keinginan atau dalam bahasa yang lebih kita kenali ialah hawa nafsu.Hawa nafsu ni ada macam-macam.Ala macam-macam Aznil tulah.Ishh....kau ni diam boleh tak.Kita semua ni ada hawa nafsu termasuk akulah.La takkan pinggan mangkuk kot.Kau ni kan nak makan mangkuk botingkek-botingkek kot.Wo,Duit den bertingkat-tingkat.Ok dah x nak merapu dah ni.

Aku nak kongsilah keinginan aku ni.Antaranya:

-suka makan .Makan aku tahap giler2 kalau aku jumpa KFC memang 5 ketul ayam tu parah dah dengan aku.Tapi bukan jumpa kat tepi jalanlah,aku pun x nak.Yang sapa aku x taulah.
-suka menyanyi 
ni tabiat aku yang mak dengan ayah aku sendiri tak tahu.Aku memanglah suka melalak time orang x ada.Correction tape sikit neh,time kawan-kawan aku berani,tu perempuanlah.Aku ni kan spesies yang boleh dikatakan takut dengan lelaki.

-suka pendam perasaan 
Aku ni memang jenis yang macam ni.Even dia tu kawan baik aku.tapi bukan semua dia tahu pasal aku.Minta maaflah kat kawan aku tu.Bukan x nak bagitau tapi aku perlukan masa.Nanti aku akan bagitau jugak.
Dan aku ni jenis nak jaga hati kawan dan aku tak terus bagitau kat dia.Aku akan fikir dulu dan macam biasa kalau aku menyanyi dengan pandang luar tingkap Ferrari aku tu,adalah yang tak kena.Sama jalah dalam kereta mak dengan ayah aku.Tapi aku tak nyanyi.Aku takkan cakap dengan orang yang aku merajuk sampai hati aku ni sejuk.

-suka berangan 
ni dah menjadi sifat aku dah ni.Tapi berangan aku berlainan dengan orang perempuan yang lain.Aku ni memanglah perempuan tapi aku tak sama dengan mereka.Aku ni suka benda-benda yang agak kelakian tapi aku x ubah personaliti aku ni.Memanglah orang x percaya aku ni kasar sebab aku ni nampak ayulah sangat tapi kat luar aku pilih jeans dan tshirt.Jarang aku nak pakai baju kurung dan blouse tu pun mak suruh.Aku tak minat fesyen tapi aku minat dengan something yang macam....ermmm..ha ...alat muzik,kereta,motor dan yang sama waktu dengannya.
ok sampai ni jalah aku nak tulis.Jadi keinginan tu tak salah.Cuma yang salahnya kita berkeinginan bertentangan dengan syarak.Kita sendiri yang kena kawalnya.ok....renung-renungkan dan selamat berangan.

Thursday, March 13, 2014

Kem Nur Hijrah,Batu Hampar,Yan,Kedah Bahagian 1

Reaction GIF: no, what?, Dr. Cox, ScrubsApa kena pi kem?ok.Aku hari nak cerita pasal kem yang aku pi minggu lepas.Start hari Khamis sampai hari Sabtu.Kira,aku ni memang x balik dah hari khamis tu sebab aku dok Changlun kot.Sebenarnya risau x sempat nak sampai awal kat sekolah,jadi aku pun duduklah dengan nasuha.Cua pun x balik sebab dia teman aku.Alhamdulillah dia ada dengan aku.Kami geng pengawas dibenarkan pulang pukul 12.00 dan aku dengan Cua pun keluarlah kelas.Kami pi makan dulu sementara nak tunggu abang aku sayang sorang nak hantar beg camping aku.Paling sedihnya,aku dengan Cua hanya makan bubur nasi cap apalah x tau tapi bukan cap yang Cua suka.Aku ni first time makan bubur nasi tu tapi aku x kisah dah sebab lapar giler.Jadi,dengan perasaan bingungnya aku tengok ja mesin air panas tu.Bukan sebab x suka makan bubur tu tapi aku sebenarnya malu sebab aku x reti macam mana nak bubuh air panas tu.Cua pun gelak kat aku pastu dia ajar aku.Cua sabar jalah walaupun dalm hati macam nak sekeh aku.Kami makan bubur tu dan aku rasa sedap giler sampai akulah yang paling awal habis.Tapi memang aku ni jenis makan cepat maklumlah gelojoh.Tapi aku x kisahlah orang tengok aku pelik.Tak dalah gelojoh sangat macam kat bawah ni.Aku x kisah sebab aku bubur nasi ikan bilis cap apa tah,kau ada?Hehehe,makanan murah pun nak riak.Astaghfirullahalazim.

Aku naik bas B tapi Cua dapat bas A,jadi kami berpisah.Dalam bas,aku duduk dengan Lailatul Qamarina.Senyap giler der duduk dengan dia sampai aku tidur terus sampai kem.Yang duduk dekat depan aku pulak ni hingat memanjang ja.Siapa lagi kalau bukan Syasya dengan Profesor Alia.Mungkin mereka ni excited kot .Aku jangan haraplah nak excited nak pi kem sebab aku tension dengan exam aku.Sebelum kami sampai kat kem kami terpaksa berjalan sepanjang 1.5 km.Bayangkanlah dengan beg yang muatan penuh macam trailer pi Kelantan.Lambat giler kot tapi aku press kelajuan aku ni sikit sebab aku x nak lambat macam 'Ferrari'.Dengan meniru gaya Alia memeluk beg dia aku pun berjalan dengan penuh ketabahan.Sampai ja kt sana,ustazah Atmarwati menyambut kami dengan penuh keriangan maklumlah kami berjaya sampai.Semua orang penat giler dan kami duduk terjelepok sesudah sampai.Kami disediakan minum petang dan selepas tu ucapan taklimat diberikan oleh Tuan Arif,Ketua Jurulatih kat kem ni.Ada beberapa orang yang menjadi fasilitator kami ,antaranya ialah Tuan Arif yang tambah lauk ayam kat aku waktu nak balik,Tuan Naim yang stylo,Tuan Asyraf yang suka halaqah,Tuan Ajmal yang suka denda kami,Puan Diyana yang x bagi kami duduk sandar yang kat surau,Puan Enaz yang lantang bersuara,Puan Dila yang suaranya merdu  tidak lupa Tuan Bokhori yang mengajar kami untuk menjadi pengawas yang giler.Mereka ni semua supporting belaka2 lah.

Kami diberi masa untuk tukar pakaian tapi aku memang x nak tukar pakaian pun.Eee pengotornya aku bukan?Aktiviti diteruskan lagi selepas solat Asar dan kami berkumpul di padang.Tuan Naim datang dengan segak bergayanya dan Tuan beritahu kami pasal ego.Dlm diri kami masih terdpat ego dan sombong jadi dengan adanya wisel kami dpt redakan ego.Jadi,first lesson,wisel pertama,meniarap.Wisel kedua.guling dua kali dan wisel ketiga bangun tanpa kibas baju.Memang banyak kali jugak kena wisel sebab pakat2 ego.Lepas tu,Tuan Naim tanya 'Apa itu Ice-Breaking'.Macam2 jawapanlah yang diberikan termasuklah pecahkan ais pun ada.Di situ juga, kami dibahagikan kepada 4 kumpulan,A,B,C dan D.Aku dapat masuk kumpulan D dan kami melantik  ketua kumpulan kami,Zariq, penolong, Kak Sharifah dan Bendahari Syasya.Kami diberikan RM250 wang palsu dan dikehendaki untuk menguruskan akaun dengan sebaiknya.Maknanya,kalau kami buat salah atau kalah, kami kena bayar denda.Tapi kalau kami menang game kami dapatlah duit.Yeyeye bila dapat duit tapi bila kalah muka pakat masam ja.Tak pa kita kan sebagai sebuah team kenalah selalu bekerjasama okey.

                                                Reaction GIF: facepalm, Ariel, The Little Mermaid
ok,takat ni jalah aku nak cerita pasal kem nanti aku sambung balik kat entry post yang baru khas buat kem kepimpinan pengawas ja ye.Bukan apa aku tau dah orang yang tengah baca blog aku ni mesti jemu habis sebab kali ni aku tulis panjang giler.Sebab tulah aku buat sambungan dalam bahagian 2.Eh,eh macam Upin Ipin lah pulak.Apa2 pun kem ni terbaiklah yang aku pernah pergi.Ha,sebeum lupa aku nak minta maaflah kat siapa2 yang aku terguris hati semasa kem ka atau masa aku tulis blog ni.Aku ni bukan apa,aku manusia yang mudah melakukan kesilapan.I'm sorry.

Sunday, March 9, 2014

Beberapa jam,hati sudah dicop

Cop,apa maksud cop ni?Alah kau ni cop pun x tau!Maksudnya,jatuh hati lah.Ermm....sapa dah curi hati kau ni.Alah malulah aku macam ni.Dalam masa beberapa jam,aku sudah jatuh hati dekat seorang senior aku ni.Umur dia 18 dan tengah tunggu result SPM.Aku x nak lah nak bagitau dia tapi aku juz nak suka dia secara sederhana.Kalau ada jodoh,x ke mana pun.Aku cuma terkejut bila aku macam berdebar2 depan dia dan kadang2 aku ternampak dia curi-curi pandang kat aku.Aku bukan nak perasan cuma dah banyak kali dah dia kantoi dengan aku.Kawan baik aku pun perasan.Kawan dia pun tegur pasal tu .Aku rasa kawan dia cemburu sebab aku tengok cara kawan dia layan aku kasar gila kot.Aku takut giler.Kawan dia tu masa first time jumpa,senyum2 kat aku tapi lepas tu layan aku macam orang yang x suka.
Aku akan ingat kenangan ni sampai bila2.Dan aku berdoa agar Allah akan temukan jodoh kami kalau ada jodohlah.Tapi kalau x dapat,aku x lah kisah sangat walaupun sedihlah jugak.Allah sentiasa bagi benda terbaik untuk umatnya kan.Aku juz serah kepada Allah.Kepada senior tu,aku doakan terbaik untuk result SPM dia dan bertemu jodoh dengan orang yang terbaik.Pertemuan,jodoh,ajal,maut semuanya ketentuan Allah.Aku terima semua tu dan jalani kehidupan dengan penuh kesabaran.





Tuesday, March 4, 2014

Miss you



Seriously,aku rindu gila kat dia.Aku bukanlah angau dengan dia tapi perasaan rindu tu tak semestinya untuk orang yang dicintai sahaja.Kalaulah hang tahu aku yang ada kat sini sangat merindui hang,kan best.Kalau boleh aku nak bagitau hang yang aku rindu hang gilerrrr.








P/S This is the Special Letter for you

''Wei,aku rindu sangat.Kadang-kadang aku macam nak telefon hang ja sebab dari darjah 6,aku still ingat nombor telefon hang sampai sekarang.Tapi aku takut kalau hang dah lupa aku.Hubungan kita x rapat start form 2.Awal tahun,hang chat gila lama dengan aku tapi malam tu,hang  macam x layan aku.Selalunya,hang start chat dulu tapi aku pulak jadi orang first.Aku tau hang sibuk dengan sekolah pastu duduk asrama.Aku faham tapi aku terasalah sikit sebab hang x layan aku macam dulu dah.Aku buatlah merajuk tapi hang x pujuk pun.Aku trylah dengan cara x kawan dengan hang kat facebook.Tapi,memanglah hang minta friend request balik,cuma hang minta sekali ja.Aku minta maaf sebab x approve tapi aku nak uji hang sama ada  perangai hang macam  dulu lagi ka?Dulu,hang akan cuba jugak sampai dapat walau dengan macam mana cara pun.Tapi,hang x minta balik,aku rasa macam hang dah banyak berubah sejak  naik sekolah menengah.Seriously,aku minta maaf giler2 kat hang tapi aku just nak uji keikhlasan hang.Aku sebenarnya suka stalk hang kat facebook dan aku sebenarnya kalau bolehlah aku nak jumpa hang dan minta maaf.Aku tau hang merajuk tapi aku jadi x suka dengan perangai merajuk hang sebab hang bukan suka merajuk pun.Aku kenal hang dah lama kot.Aku rindu giler dengan mesej hang,IMY''.